Заради бежанците: Полски градове отменят сирените в памет на загиналите при катастрофата край Смоленск

Getty Images
share

В желанието си да не тревожат приютените в страната украински бежанци, кметове на много полски градове отказват да изпълнят правителствени разпореждания да включат днес сигналите за въздушна тревога като част от почитането на паметта на жертвите в катастрофата на полския президентски самолет през 2010 г., предаде Асошиейтед прес.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14197

Дясното централно правителство иска сирените да звучат в 06:41 ч. днес по Гринуич – моментът, когато самолетът се разбива в Русия преди 12 години.

В катастрофата загинаха президентът Лех Качински и 95 високопоставени поляци.

Качински беше брат близнак на Ярослав Качински, който е лидер на управляващата партия „Право и справедливост“ и виден полски политик.

Но кметове на градове, които са представители на местната власт, отказват да включат сирените днес.

Според тях това би било ненужна травма за хора, особено деца, които неотдавна са избягали от домовете си под звуците на сирени за въздушна тревога и са се крили в убежища, за да се спасят от руски бомбардировки.

Над 2,5 милиона украинци са намерили подслон в съседна Полша и са настанени в специални центрове за прием или в домовете на хора.

ООН: За последното денонощие в съседните на Украйна държави са пристигнали повече от 62 хиляди бежанци

Мнозина се нуждаят от психологическа помощ, за да се справят с травмите си.

Полският премиер Матеуш Моравецки изтъкна вчера, че самолетната катастрофа е национална трагедия и нейните жертви заслужават всяка форма на почит.

Той каза, че на бежанците се изпращат текстови съобщения, в които им се обяснява, че сирените не са предупреждение за опасност.

На фона на руската инвазия в Украйна, полското правителство възобновява спорните си твърдения, че катастрофата, която отне живота на президента, първата дама и други водещи политически фигури, е била план за убийство, изготвен от Кремъл.

Но местните власти, често начело с опозиционни политици, казват, че използването на сирени за въздушна тревога по повод годишнината е „изключително безотговорно“.

Няма да включим сирените за годишнината, каза Рафал Бруски, кмет на централния град Бидгошч.

Кметът каза, че е привикнал към много „неразумни“ решения на настоящето дясно правителство, но и „глупостта си има граници“.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14197

Водещи новини

Още новини