Андреа Амон: Само ваксинация няма да е достатъчна, за да предотвратим разпространението на Омикрон

Getty Images
share

Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC) предупреди, че само имунизациите срещу Covid-19 няма да бъдат достатъчни, за да предотвратят бързото разпространение на варианта Омикрон на коронавируса, съобщава БНР. 

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 1285

"В сегашната обстановка, само ваксинацията няма да е достатъчна, за да предотвратим последствията от разпространението на варианта Омикрон. Времето няма да ни стигне, за да преодолеем имунизационните пропуски, които все още съществуват. Наложително е да бъдат предприети решителни действия, за да ограничим разпространението му, да попречим тежкото бреме отново да падне върху здравните системи и да защитим най-уязвимите през следващите месеци", заяви директорът д-р Андреа Амон.

Европейската здравна агенция оценява като "много висок" риска от въздействието на вариант омикрон върху общественото здраве и призовава за по-строго прилагане или връщане на мерки като задължително поставяне на защитни маски, стриктна хигиена на ръцете, дистанционна работа и предотвратяване на струпването на хора на обществени места.

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 1285

Водещи новини

Още новини