Затвор и солени глоби за тези, които откажат да се ваксинират в Австрия

Getty Images (архив)
share

Властите в Австрия може да наложат повече от солени глоби, които могат да достигнат до 7200 евро за всеки, който откаже да си постави ваксина срещу COVID-19. Както е известно, от февруари догодина Австрия ще се превърне в първата държава, в която ваксинацията срещу коронавирус ще бъде задължителна, информират местните медии.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

В случай че даден човек не се яви на уговорената среща за имунизация, той ще трябва да се яви четири седмици по-късно, за да си постави "първа игла". Ако обаче отново не го направи, го очаква или глоба от 3600 евро, или условна присъда лишаване от свобода от четири седмици.

Австрия първа в ЕС въвежда задължителна ваксинация

Санкцията може да достигне до 7200 евро след трето нарушение, или ако "административното нарушение е породило сериозен риск за живота или здравето на даденото лице". Проектът на закона се подготвя в момента от австрийското правителство и ще важи за абсолютно всеки един гражданин на страната.

Единствените, които ще бъдат освободени от задължението да се ваксинират, ще бъдат хората, чието здравословно състояние не им позволява да бъдат имунизирани.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини