Италия постигна целта си напълно да ваксинира 80% от населението на възраст над 12 години

Getty Images/Guliver
share

Според официални данни Италия e постигнала целта си да ваксинира изцяло срещу КОВИД-19 80 на сто от населението на възраст над 12 години. Според правителствен уебсайт към днешна дата 43 229 551 души от около 60-милионното население на възраст над 12 години са напълно ваксинирани, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Целта беше поставена от специалния комисар за справяне с коронавируса генерал Франческо Паоло Филиуоло през март и е била постигната късно вчера.

"Това е критично ниво, над което, според експертите - и ние от седмици записваме тенденция, която потвърждава това - рискът от хоспитализация драстично намалява", каза кабинетът на комисаря.

Гуидо Раси, бивш директор на Европейската агенция по лекарствата и настоящ съветник на Филиуоло, каза, че това "не е просто символичен праг". "Това е ниво, което, изчисленията показват, съответства на значително намаляване на циркулацията на вируса и драстичен спад на хоспитализациите", добави той.

Италия смекчава някои рестрикции, въведени заради коронавируса

Въпреки това, достигането на целта от 80 процента не е достатъчно, предупреди съветникът на комисаря, цитиран от БТА.

"Ще трябва да продължим и да достигнем и други прагове: или нива над 80 процента, ако продължим да не ваксинираме деца на възраст под 12 години, или 80 процента от цялото население, включително децата на възраст от 5 до 12 години", каза той. 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини