Гръцките власти предупредиха за опасност от пожари заради горещото време

Getty Images
share

За опасност от пожари предупредиха гражданите си гръцките власти след поредната гореща вълна, която се очаква да има пик в понеделник и вторник и ще продължи поне до петък другата седмица, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.;

Очаква се температурите да достигнат 44 градуса по Целзий в понеделник и вторник, съобщи националната метеорологична служба.

Съседна Турция бе засегната от горски пожари тази седмица, в които четирима души загинаха.

По-рано този месец кметът на Атина Костис Бакоянис назначи главен служител по горещините, първият такъв в Европа, който да помогне на столицата да се справи с екстремната жега.

Пожарникари се борят с над 40 горски пожара през последните 24 часа, съобщиха властите. Пожар северно от Атина погълна поне десетина къщи във вторник преди да бъде поставен под контрол.

Метеоролозите очакват температурите в Централна Гърция да достигнат 45 градуса, предаде ДПА.

През нощта темпратурите в градовете няма да падат под 30 градуса. Горещините се очаква да продължат до 8 август.

Гражданска защита нареди работата навън да бъде прекратена или максимално ограничена. Градовете имат отворени зали с климатици, където хората могат да се скрият, ако нямат климатици вкъщи. Лекарите посъветваха гражданите и туристите да не стоят на слънце и да не пият алкохол. Хората трябва да взимат душ по-често и да носят широки, светли, памучни дрехи

Водещи новини

Още новини