Горски пожари се прехвърлиха от Ливан в съседна Сирия

  • 30 юли 2021 08:01

  • 890
  • 0
Горски пожари се прехвърлиха от Ливан в съседна Сирия
© Getty Images/Guliver (архив)

Ливански пожарникари за втори ден се опитват да се справят с пожари в северната част на страната. Огнената стихия се разпростря отвъд границата със Сирия, предаде Асошиейтед прес.

Пожарите вече взеха една жертва в Ливан - 15-годишно момче, което помагаше на пожарникарите в техните усилия да възпрат пламъците. В битката са се включили 25 пожарникарски коли, подпомагани от военни части и от четири хеликоптера.

Най-малко четири жертви на горските пожари в Турция

Пожарът започна в сряда в северната провинция Акар. След това се разпростря и в сирийската провинция Хомс, цитира БТА.

Силно засегнат е районът около село Кобаят в Ливан. Там се смята, че има едни от най-красивите гори в Ливан, с кипариси, борове и дъбове. Сега огнената стихия е унищожила десетки хиляди бора. Пожарът се простира на седем километра и е широк два километра.

Правителството в Ливан поиска спешна помощ от съседен Кипър, където неотдавна бяха нужни три дни, за да се потуши един от най-големите горски пожари от десетилетия насам.

Начинът, по който ливанските власти се справят с пожарите, беше сред причините за големите протести през октомври 2019 г. Тогава те бяха организирани малко след опустошителни пожари, продължили два дни и разпространили се от ливанските планини в района Шуф почти до покрайнините на столицата Бейрут.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
890 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини