Фон дер Лайен: ЕС „никога, никога“ няма да приеме двудържавното решение за Кипър

Getty Images
share

Европейският съюз „никога, никога“ няма да приеме двудържавното решение за разделения остров Кипър. Това увери председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен, предава Reuters.

Фон дер Лайен, която беше на посещение в Кипър наскоро, заяви, че Европейският съюз говори с един глас за конфликта, който се проточва от десетилетия и е ключово препятствие в амбициите на Турция за присъединяване към Блока. „Искам да повторя, че никога, никога няма да приемем решение за две държави. Ние сме твърди в това и сме много обединени“, категорична бе тя на пресконференция.
Шефът на ЕК призова за започване на преговори за членство с РСМ и Албания

Кипър беше разделен при турско нашествие през 1974 г., предизвикано от подкрепен от Атина преврат. Югът се управлява от международно признато правителство, което представлява целия остров в Европейския съюз, докато на север е държавата на турските киприоти, призната само от Анкара.

Усилията на ООН, предшестващи събитията от 1974 г., не успяха да обединят острова. Настоящият застой е пропит с разногласия относно формата, която обединението може да има - на две независими държави, застъпвано от новото ръководство на турските киприоти, или като разхлабена федерация, застъпвано от гръцките киприоти, представляващи Кипър в международен план. Разговорите в Женева по-рано тази година приключиха без резултати, информира "Фокус".

Водещи новини

Още новини