ЕС се вдъхновява от параолимпийска шампионка

  • 15 септември 2021 16:04

  • 404
  • 0
ЕС се вдъхновява от параолимпийска шампионка
© Getty Images

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е цитира днес мотото на параолимпийската шампионка Беатрис Вио - "Изглежда невъзможно, но може да бъде направено", като източник на вдъхновение пред предизвикателствата от климатичните промени до кризата с коронавируса, предаде Ройтерс.

Фон дер Лайен пристигна за годишната си политическа реч "За състоянието на Съюза" в Европейския парламент в Страсбург, придружена от 24-годишната фехтовачка на инвалидна количка Вио, която спечели златен медал на Параолимпийските игри в Токио. "Бебе преодоля толкова много още толкова млада", каза Фон дер Лайен за Вио, използвайки галеното й име на италиански.

Крайниците на Вио са били ампутирани след тежък случай на менингит по време на детските й години. Тя има 1,2 милиона последователи в Инстаграм, където подкрепя ваксинацията срещу КОВИД-19 и води дискусии за душевното здраве по време на пандемията.

"Нейната история е на човек, който се справя с всички препятствия . . . И тя успя да постигне всичко това, реализирайки убежденията си, че ако нещо изглежда невъзможно, то може да бъде направено", каза Фон дер Лайен в речта си. Придружена от Вио, председателката на ЕК обеща да увеличи усилията на Европейския съюз за борба с пандемията от КОВИД-19, да се справи с климатичните промени, да ускори дигиталния преход и да укрепва свободата на медиите и правата на жените.

Фон дер Лайен, която е първата жена ръководител на ЕК, обеща да внесе до края на годината проект за нормативен акт за борба с насилието срещу жени, заявявайки, че жертвите на домашно насилие са несъразмерно засегнати от локдауните. Шест от 27-те страни членки на ЕС не са ратифицирали Истанбулската конвенция от 2014 г . за предотвратяване и борба с насилието срещу жени. Сред тези държави са Унгария, България, Словакия, Чехия, Латвия и Литва. В последната е базирана агенцията на ЕС за равенство между половете, припомня БТА.

Фон дер Лайен: ЕС няма да повтори отново грешката с преждевременното връщане към бюджетна строгост

Фон дер Лайен обяви също, че ще представи нормативен акт за медийната свобода следващата година за по-добра защита на журналистите след знаковите убийства на журналисти, разследващи корупцията сред държавните структури, тези на Дафне Каруана Галиция в Малта през 2017 г. и Ян Куциак в Словакия през 2018 година.

Теодора Александрова
404 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини