Молдова получи хуманитарна помощ от Германия в размер на около 10 милиона евро

Getty Images/Guliver
share

Молдова получи снощи хуманитарна помощ от Германия в размер на около 10 милиона евро. Помощта е предназначена да подкрепи страната в борбата срещу COVID-19 и ще бъде разпределена по всички болници в страната, съобщава независима информационна агенция IPN. Пратката включва 100 броя специализирани апарати за неинвазивна белодробна вентилация, 900 пулсоксиметри, 11 милиона маски и респиратори, 500 000 чифта ръкавици, 500 000 очила и 150 000 защитни костюми, предаде БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Президентът на Република Молдова Майя Санду отбеляза, че своевременната помощ е поредното доказателство, че Германия е надежден партньор и верен приятел на страната. "На събитието предадох благодарността на лекарите от регионите, с които се срещнах по време на работните си посещения, чийто живот беше спасен в пълния смисъл на думата благодарение на дарените средства за защита. Благодаря ти, Германия!", Каза Санду.

Германският посланик в Кишинев Ангела Ганнингер подчерта, че правителството и народът на Германия са солидарни с гражданите на Република Молдова и продължават да ги подкрепят в този труден за всички период.

Дарението ще попълни спешни запаси от материали и оборудване, необходими за предотвратяване на разпространението на COVID-19. Посланикът каза, че от началото на пандемията Германия е изпратила медицинско и защитно оборудване в Молдова в размер на над 1 милион евро. Към тях се добавят още 5 милиона евро за двустранни проекти на Германската агенция за международно сътрудничество (GIZ) с цел смекчаване на икономическото въздействие на пандемията. Помощта е доставена на Молдова чрез Механизма за гражданска защита на Европейския съюз с подкрепата на Екип "Европа". "Държавите членки на ЕС подкрепиха народа на Република Молдова със защитни материали и ваксини срещу COVID-19, така че заедно да се справим с тази обща опасност за всички нас. Европейският съюз и държавите членки на ЕС са мобилизирали всички средства, с които разполагат, за да подпомогнат консолидацията на сектора на общественото здраве и да смекчат социално-икономическото въздействие на пандемията в Република Молдова. Нашата цел е да подкрепим Молдова в борбата срещу разпространението на вируса. ЕС осигури средства за защита и ние ще продължим да обръщаме внимание на нуждите на нашите партньори", каза посланикът на ЕС в Молдова Петер Михалко.

Молдова получи нова партида медицинска помощ от Германия и ЕС в партньорство със СЗО

Директорът на Института за спешна медицина в Кишинев Михаил Чокану, който присъства на събитието, отбеляза, че даренията от Германия съставляват една четвърт от нуждите на интензивните отделения в страната, поради което "ние сме длъжни да използваме тази помощ рационално".

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини