Молдова получи нова партида медицинска помощ от Германия и ЕС в партньорство със СЗО

  • 17 май 2021 18:39

  • 386
  • 2
Молдова получи нова партида медицинска помощ от Германия и ЕС в партньорство със СЗО
© Pixabay

Молдова получи 1,6 милиона медицински ръкавици и 300 000 защитни маски FFP2 за общо 537 500 евро, доставени в републиката с финансовата подкрепа на правителството на Федерална република Германия и Европейския съюз в партньорство със Световната здравна организация, съобщава държавна информационна агенция Молдпрес, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

"Пандемията на COVID-19 все още е тест за устойчивостта на здравната система в Молдова. Укрепването на медицинската система за справяне с пандемията е приоритет за министерството. Изразяваме благодарност за медицинското оборудване, предлагано от Германия, Европейския съюз и СЗО, стратегически партньори в борбата с инфекцията на COVID-19, което ще бъде разпространено до всички лечебни заведения в страната, както и в Приднестровския регион", каза държавният секретар в министерството на здравеопазването Игор Куров, който присъства на церемонията по получаване на дарението.

"Подкрепата, предоставена от Германия в този контекст, както и от други държави-членки на ЕС по време на пандемията, е насочена към обикновени медицински работници, както и към всички граждани, които продължават да се борят с последиците от пандемията", каза посланикът на Европейския съюз Петер Михалко.

На свой ред посланикът на Федерална република Германия Ангела Ганингер добави, че федералното правителство продължава да предоставя безвъзмездна помощ на гражданите на Република Молдова за преодоляване на кризата, причинена от новия коронавирус.

В Кишинев връщат учениците към дистанционно обучение

Помощта е част от сътрудничество между Германия и СЗО и финансираната от Европейския съюз инициатива "Солидарност за здраве" за справяне с пандемията в страните от Източното партньорство. Инициативата има за цел да подобри устойчивостта на здравните системи и способността на страните да реагират на извънредни ситуации в областта на общественото здраве.

В началото на март 2021 г. в Кишинев пристигнаха 300 кислородни концентратора, 600 импулсни оксиметра и пет устройства за механична вентилация, дарени от Европейския съюз и СЗО, за да се възстановят и лекуват пациенти с тежки форми на COVID-19. В същото време Република Молдова получи дарение от 600 импулсни оксиметра от Федералното правителство на Германия, а през април 2021 г. Германия и СЗО дариха 300 кислородни концентратора на здравната система на Република Молдова.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
386 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Й кратко

2021.08.08 | 10:46

2
АЙДЕЕЕ И ТУК СЕ НАМЕСИ ХА ТЕРОРИСТИТЕ ОТ СЗО.
Melissaaxora

2021.05.18 | 15:17

1
Голая киска хочет ласки - W W W . B G 1 7 . C L U B

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини