Великобритания ще премахне ограниченията на правото за гласуване за британците, живеещи в чужбина

Getty Images/Guliver
share

Британското правителство обяви днес намерението си да премахне ограничението за британците, постоянно пребиваващи в чужбина, според което право да гласуват на парламентарни избори имат само онези от тях, които са напуснали Великобритания преди по-малко от 15 години, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Според правителството рестрикцията е остаряла в глобализирания съвременен свят.

"Във все по-глобализирания и взаимно свързан свят повечето британски граждани, живеещи в чужбина, запазват тесни връзки с Великобритания", посочи в изявление Никълъс Тру, държавен секретар на кабинета.Тази мярка подкрепя "нашата визия за Обединеното кралство, отворено за света, отварящо нашата демокрация за британски граждани, живеещи в чужбина, които заслужават гласът им да бъде чут в парламента, независимо къде са избрали да живеят", каза той.

Мярката е част от законопроект, с който също се планира да бъде въведено изискване за избирателите, което е много спорно във Великобритания, да доказват своята самоличност, за да гласуват, каквато идентификация в момента не се изисква, отбелязва АФП. 

Търговският обмен между ЕС и Великобритания е спаднал с една четвърт след Брекзит

Водещи новини

Още новини