Новият премиер на Каталуния се зарече да продължи борбата за независимост

gettyimages
share

Регионалният парламент на испанската автономна област Каталуния избра днес нов премиер и правителство, които обещаха да продължат борбата за отделяне на областта от Испания, съобщи БТА.

До избора на 38-годишния Пере Арагонес и неговия кабинет се стигна след като трите сепаратистки партии успяха да изгладят разногласията си по вътрешната политика и се обединиха от главната си цел - постигането на независимост на региона с население 7,5 милиона и главен град Барселона.

Лидерът на „Подемос“ напусна правителството на Испания

Арагонес участва в каталунската политика от близо 20 години. Той е учил в Школата по управление "Кенеди" към Харвардския университет и е заемал правителствени постове в Каталуния.

Изборите в автономната област се състояха през февруари, но разногласията между сепаратистките партии, спечелили заедно повече от половината гласове, забавиха съставянето на правителство. Те не можеха да се разберат кой е най-добрият начин за отделяне от Испания - отдавнашен спор в средите им.

Сред целите на новото правителство са самоопределяне на каталунцита, референдум за независимост и амнистия за политиците, осъдени по обвинения в организирането на незаконен референдум и обявяване на независимост преди близо три години.

Приблизително 50 на сто от каталунците подкрепят създаването на за независима държава, а другата половина е против отделянето от Испания.

Водещи новини

Още новини