Девет помилвани от Мадрид лидери на каталунските сепаратисти ще излязат на свобода

  • 23 юни 2021 13:29

  • 253
  • 0
Девет помилвани от Мадрид лидери на каталунските сепаратисти ще излязат на свобода
© Getty Images

Девет помилвани от испанското правителство лидери на катлунските сепаратисти се очаква днес да бъдат пуснати от затворите, където излежаваха дълги присъди за организиране на опит за отцепване на Каталуния преди близо четири години, предаде Асошиейтед прес.

Испанският кабинет ги помилва вчера с надеждата, по думите на испанския премиер Педро Санчес, за начало на толкова необходимото помирение в неспокойната североизточна област. Бившият каталунски вицепремиер Ориол Жункерас, пет бивши членове на неговия кабинет, бившият председател на парламента на областта и двама активисти за независимост на Каталуния се очаква да излязат на свобода днес по обед, след като изтърпяха между три и половина и четири години от затворническите си присъди.

Световни медии: Помилването на каталунските сепаратисти създава възможност за прогрес

Указът отмени остатъка от присъдите им, вариращи от 9 до 13 години, заради противодържавна дейност и злоупотреба с обществени средства, свързани със забранения референдум от 2017 г. Деветимата помилвани са лишени от правото да заемат обществени длъжности до изтичане на присъдите си и могат отново да бъдат върнати в затвора, ако пак предприемат действия, нарушаващи испанските закони, се посочва в указа, инфомира БТА.

Последвайте канала на

Novini.bg
253 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини