Педро Санчес ще се срещне с премиера на Каталуния Пере Арагонес

  • 29 юни 2021 06:40

  • 261
  • 0
Педро Санчес ще се срещне с премиера на Каталуния Пере Арагонес
© Getty images

Днес в Мадрид испанският премиер Педро Санчес ще приеме регионалния премиер на Каталуния Пере Арагонес. Това ще е първата официална среща между двамата след встъпването в длъжност на Арагонес на 21 май тази година, предаде БНР.

Срещата ще се проведе само 8 дни след посещението на Педро Санчес в Барселона, по време на което Пере Арагонес отказа да промени графика си, за да присъства на конференцията, на която Санчес обяви помилванията на 9-те политици, участвали в незаконния референдум за независимост на Каталуния през 2017-та година. 

Премиерът на Испания е в Барселона, лидерът на Каталуния отказва да се срещне с него

Държавният секретар по комуникациите на испанското правителство обяви, че това е нормална, рутинна среща с новоизбраните регионални премиери, на която Педро Санчес се запознава с основните проблеми в автономните региони. Такава ще има и между Санчес и премиера на региона на Мадрид Изабел Диас Аюсо, която е една от най-върлите му политически противници. 

Очаква се Пере Арагонес да повдигне въпроса за провеждането на нов референдум за независимост на Каталуния, който този път да получи предварително одобрението на Мадрид. Според него е време да се търси "глобално решение", което включва "амнистия, завръщането на изгнаниците и гаранция, че никой няма да отиде в затвора заради политическите си убеждения", така че "да няма повече политически затворници."

Последвайте канала на

Novini.bg
261 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини