Лаура Кьовеши: Кандидатурите за европейски делегирани прокурори от България ще бъдат обективно разгледани

Facebook
share

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши е участвала, по покана на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, в онлайн работна среща във връзка с обсъждането на все още продължаващата процедура за избор на европейски делегирани прокурори от България, съобщават от пресцентъра на ВСС.

Преди седмица стана известно, че във връзка с процедурата за избор от Европейската прокуратурата са поискали допълнително информация за седем от десетте кандидата одобрени от България.

Говорител на прокурорите във ВСС за писмото на Кьовеши: Точно и ясно сме подали изискваната информация

Членовете на колегията са разяснили, че посочените кандидати напълно отговарят на изискванията.

Коментирани на онлайн срещата са били и особеностите на българската съдебна система и по-специално специфичната роля и правомощия на следователите, както и разделението на компетенциите между районните и окръжните прокуратури. Европейският главен прокурор е благодарила за подробните разяснения, от страна на Прокурорската колегия и е уверила, че предоставените документи ще бъдат внимателно и обективно разгледани.

Кьовеши е заявила още, че Европейската прокуратура извършва задълбочена оценка на критериите за допустимост и съответния професионален опит и квалификация на кандидатите, определени от националните органи.

Водещи новини

Още новини