Макрон и Меркел защитиха ваксинационната стратегия на ЕК

Getty images
share

Президентът на Франция Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел изразиха днес подкрепата си за стратегията на ЕК за снабдяване с ваксини срещу коронавируса въпреки критиките и закъсненията, предаде Франс прес.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32990

"Подкрепям напълно европейския подход, който бе приложен", заяви Макрон на обща пресконференция с Меркел. "Какво щяхме да говорим днес, ако Франция и Германия се съревноваваха по въпроса за ваксините?", подчерта Макрон. "Това би било контрапродуктивно", добави той.

Меркел осъди "неоправданото" експулсиране на германски дипломати от Москва

Според Меркел пък решението ЕС да поръча заедно ваксините е било добро, предаде БТА. Тя обаче допълни, че "ние трябва да признаем, че производствените капацитети не са били толкова големи, отколкото сме си го представяли".

"Това, което трябва да подготвим сега е закупуването и допълнителното производство на ваксини на наша територия", добави тя. ЕК преговаря за предварителните поръчки на ваксини срещу кронавируса от името на 27-те, но сега е под огъня на критиките заради закъснения във ваксинационните кампании в страните членки. Европа изостава по поставянето на дозите ваксини в сравнение с Обединеното кралство, където привържениците на Брекзит съзряха в това потвърждение, че напускането на ЕС е било правилно решение.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32990

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини