В Испания ваксината ще бъде доброволна, но тези, които откажат, ще бъдат "отбелязвани"

Pexels
share

Поставянето на ваксина срещу новия коронавирус в Испания ще бъде доброволен акт, но всеки, който откаже да се имунизира, няма да запази анонимност. Здравното министерство в Иберийското кралство ще отбележи в регистър всеки, който е "пропуснал" ваксинирането, за да се разберат мотивите му.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33016

Информацията ще бъде включена в т.нар. Имунизационен регистър във всеки един град, а целта е мярката да даде по-ясен поглед как върви цялостният процес на ваксиниране сред испанското население.

Във въпросния документ изрично е отбелязано, че ваксината няма да има задължителен характер, а доброволен, но "е важно да се знаят мотивите за отказ от имунизация сред различните общности".

Медицинска сестра получи ваксина срещу COVID-19, малко след това припадна

Тези, които се съгласят да бъдат ваксинирани, първо трябва да дадат устно информирано съгласие, освен при определени обстоятелства, при които това трябва да се направи писмено, като например когато става въпрос за ваксиниране на непълнолетни в училищата, в случай че родителите или настойниците не присъстват, информират испанските медии.

Първите ваксинации в Испания започват тази неделя, 27-и декември, когато ще започнат в целия ЕС, включително и България.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33016

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини