В Испания: Бъдете сигурни, нашата ваксина ще задмине по ефикасност тази на Pfizer

Getty Images (архив)
share

Държави като САЩ и Великобритания вече започнаха да ваксинират населението си срещу новия коронавирус със съвместно разработения препарат на "Пфайзер" и "Бионтех". По информация на здравното министерство на Испания същата ваксина ще пристигне и в иберийското кралство, но следващия месец.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Ваксината на "Пфайзер" и "Бионтех" вече получи разрешение от здравните регулатори в САЩ и Великобритания да се прилага на гражданите. В случая с Европейския съюз се очаква и финалното становище на Европейската агенция по лекарствата, което трябва да бъде обявено между декември и януари.

Испания очаква да започне COVID ваксинацията на 4 или 5 януари

В научните среди на Испания обаче официално съобщиха, че се разработва и техен продукт, а ръководител на проекта за испанската ваксина е вирусологът Луис Енхуанес, считан за един от водещите умове в научните среди на страната.

Американският лекарствен регулатор потвърди безопасността на ваксината на компанията "Модерна"

В интервю за ежедневикът NIUS Енхуанес увери, че ваксината ще превъзхожда по качество препаратите на три от водещите фармацевтични компании - "Пфайзер", "Модерна" и "АстраЗенека".

Тя ще бъде изключително ефикасна и надеждна. Само една-единствена доза ще даде стерилизиращ имунитет. Това е, на този етап друго не мога да разкрия, коментира испанският вирусолог.

Той посочи, че ваксините на "Модерна" и "Пфайзер" са разработени въз основа на РНК молекулите, които, макар да създават антитела и вече да са одобрени в някои страни, не са перфектни и ще трябва да бъдат подобрени.

Регулаторът на ЕС ще побърза с одобряването на ваксината на Пфайзер-Бионтех

Нашата ваксина, която вече изпробвахме върху лабораторни мишки, даде страхотни резултати. На практика ние имунизирахме мишките и нито една от тях не умря, заяви още Енхуанес.

По думите му първите дози от испанската ваксина ще започнат да се разпространяват към края на 2021 г.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини