Регулаторът на ЕС ще побърза с одобряването на ваксината на Пфайзер-Бионтех

  • 15 декември 2020 14:34

  • 536
  • 0
 Регулаторът на ЕС ще побърза с одобряването на ваксината на Пфайзер-Бионтех
© Pixabay

Европейската агенция по лекарствата (EMA) ще вземе по-рано решението си за одобряване на ваксината срещу КОВИД-19 на компаниите Пфайзер (Pfizer) и Бионтех (BioNTech). Това ще стане на 23 декември вместо на 29-и, съобщи днес представител на германското правителство, цитиран от Ройтерс.

Агенцията отбеялзва, че това ще даде възможност страните от ЕС да не изостанат от САЩ и Великобритания, където имунизационните кампании са вече в ход.
"Да, ЕМА ще вземе решението си на 23 декември", каза източникът пред Ройтерс.

Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан изрази надежда Европейският съюз да одобри ваксината преди Коледа, за да може ваксинациите в страните членки да започнат още преди края на годината.
В началото на този месец ЕМА обяви, че планира да обяви решението си за ваксината на Пфайзер-Бионтех до 29 декември, а за ваксината на американската компания Модерна (Moderna) - на 12 януари.

Ваксината на Пфайзер-Бионтех вече бе одобрена от регулационните органи на САЩ, Великобритания и Канада, което позволи там да започне масово ваксиниране според одобрените имунизационни планове.
Говорителка на ЕМА потвърди днес, че прегледът на искането на компаниите Пфайзер и Бионтех за условно пазарно одобрение на разработената от тях ваксина в момента е в ход и решението ще бъде взето най-късно до 29 декември.

От Бионтех досега не са коментирали въпроса.

ЕМА има правомощия да издава препоръки за нови медицински терапии и средства. Последната дума дали такава терапия да бъде одобрена е на Европейската комисия и тя обикновено се съобразява с препоръката на агенцията, отбелязва Ройтерс.

Германският вестник "Билд" първи съобщи, че ЕМА ще вземе положително решение за ваксината на 23 декември, като се позова на източници от Европейската комисия. Изданието дори предположи, че ваксинирането с нея в Германия може да започне още на 26 декември, т. е. на втория ден от Коледа.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
536 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини