Папа Франциск стоя на разстояние от вярващите по време на аудиенцията си

Getty Images
share

Папа Франциск стоеше на безопасно разстояние от присъстващите на неговата седмична обща аудиенция за вярващите, като каза, че новите правила за ограничаване на коронавируса, влезви в сила в Италия днес, го изискват, предаде Ройтерс.

"Иска ми се, както обичайно го правя, да сляза долу и да ви приветствам. Но при новите разпоредби е по-добре да стоим на разстояние", заяви Франциск от подиума.

Често се случва, като сляза долу, всички да се скупчат около мен. И това е проблем, защото има риск от зараза. По този начин, като носим маска и спазваме дистанция, можем да продължим аудиенциите, каза Светият отец, предава БТА. 

83-годишният папа възобнови през миналия месец седмичните си общи аудиенции в сряда след шестмесечно прекъсване заради коронавируса, отнел живота на повече от 36 200 души в Италия. С новото увеличаване на заразените се появи притеснение, че папата е прекалено близо до хората, отбелязва Ройтерс.

Папа Франциск разкри какъв ще бъде светът след COVID-19

Подчертавайки проблема, Ватикана обяви в понеделник, че четирима членове на Швейцарската гвардия - елитният корпус, който охранява папата - са дали положителна проба за новия коронавирус.

Франциск, който не носи маска по време на аудиенции, е с частично отстранен бял дроб. Операцията е била направена в младежките му години, докато е живеел в родната си Аржентина, припомня Ройтерс.

Понякога папата трудно си поема дъх, когато изкачва стълби, и някои служебни лица във Ватикана предположиха, че именно заради това може би той не носи маска на широки пространства.

Вместо да влезе през вратата в дъното на залата и да си проправи път през множеството, днес Франциск влезе през странична врата и от разстояние усмихнато махаше с ръка към вярващите, които го аплодираха. Папата благодари на богомолците за разбирането и каза, че като добри граждани всички трябва да спазват разпорежданията на властите за справяне с епидемията.

Водещи новини

Още новини