Редица европейски страни продължават да отчитат трайна тенденция за ръст на новозаразените с коронавирус.
Унгария, Полша, Словакия и Великобритания удължават ограничителните мерки, а Франция, Чехия, Украйна и Русия регистрират рекорден брой случаи за денонощие, пояснява Нова телевизия.
Заради скок на случаите на коронавирус в Мадрид e в сила строга карантина. Според новите ограничения хората не могат да влизат или излизат от града без уважителна причина. Барове и ресторанти трябва да затварят по-рано.
„Продължаваме да плащаме същите данъци. Говорят ни за ограничения, но не и за помощ за бизнеса. Оставени сме изцяло на произвола на съдбата”, каза Марсело Бенитес, жител на Мадрид.
Мерките важат за още девет населени места в автономната област. Очаква се те да остана в сила две седмици. Карантината беше наложена, въпреки оспорването й в съда от регионалното правителство.
Франция преживява напрегнат уикенд в очакване решение в понеделник дали Париж и околностите му ще бъдат обявени за зона с най- високо ниво на опасност от коронавирус. Ако това стане, ще бъдат въведени строги ограничения, като затваряне на барове и ресторанти. И тъй като културата на хранене и кулинарните традиции представляват истинска институция във Франция готвените нови мерки предизвикват силно недоволство. Собственици на ресторанти и техни служители се събраха пред заведенията си в Париж, настоявайки френското правителство да не въвежда по-строги ограничения.
„Имаме голям спад на посещенията. За щастие имаме и редовни клиенти, които ни подкрепят. По отношение на посетителите положението е много тежко, след като отворихме отново. Чувстваме се малко като изкупителна жертва”, каза Андреа Винченци, управител на ресторант в Париж.
„В Париж ни третират все едно сме прокажени. Вероятността да се заразите с коронавирус тук е по-малка, отколкото в Белгия или на много други места”, смята Марсел Бензе, представител на синдикат на ресторантьорите.
Ресторантьорството е сред най-засегнатите сектори от вируса навсякъде по света. В град като Ню Йорк, където има над 25 000 ресторанти и където работят едни от най-известните шеф готвачи, карантината се отрази изключително тежко. Въпреки увеличаването на новите случаи в Съединените щати от началото на месеца на ресторантите в Ню Йорк е позволено да отворят 25% от площта на закрито.
„Прекъсването от 7 месеца, даже почти 8, беше много болезнено и трябва да празнуваме, че излизаме от този период. Въпреки че 25% въобще не е за голям празник”, каза Даниел Булю, ресторантьор в Ню Йорк.
Въпреки разхлабването на мерките, ресторантьорите очакват тежки месеци, тъй като със застудяването ще могат да посрещат много по-малко клиенти навън.
Повече за Коронавирус
- най-ново: Вижте последните новини
- лесни стъпки: Как да се предпазим?
- просто ръководство: Какви са симптомите?