Ангела Меркел с призив към съгражданите си

getty images
share

Канцлерът на Германия Ангела Меркел призова съгражданите си да спазват правилата срещу разпространението на коронавируса, за да може да бъде възстановен нормалният обществен живот, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33008

"Приоритетите за нас са първо икономическият живот да продължи, колкото е възможно, и да запазим работните места и затова имаме програми за стимулиране и второ, да стане възможно отварянето на училищата и старческите домове", каза Меркел, която е на обиколка из провинция Северен Рейн-Вестфалия. По думите й увеличаването на случаите с коронавирус в Германия се последица от по-голямата мобилност и повечето лични контакти, поради което сега не е време за допълнително облекчаване на ограничителните мерки.

Меркел заяви, че не желае да бъде въвличана в дебатите за избирането на нейния приемник на поста лидер на консервативния блок ХДС/ХСС и кандидат за следващ канцлер.

Ангела Меркел: Хуманитарната ситуация по света се влошава

На съвместна пресконференция с премиера на Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет, който е сред водещите претенденти за поста, тя само каза, че като премиер на тази провинция Лашет е "високо квалифициран".

Основен конкурент на Лашет е премиерът на Бавария Маркус Зьодер. Подобно нежелание да участва във вътрешнокоалиционните дебати Меркел изрази и миналия месец, когато участва в заседание на баварския кабинет, припомни Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33008

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини