Лондон: Руски агенти са опитали да се намесят в изборите във Великобритания

Getty Images/Guliver
share

Великобритания заяви днес, че Русия се е опитала да се намеси в британските парламентарни избори през 2019 г., като незаконно се е сдобила с деликатни документи, свързани с планирано споразумение за свободна търговия със САЩ и ги е разпространила в социалните медии, предаде Ройтерс.

"Почти сигурно е, че руски субекти са се опитали да се намесят в общите избори през 2019 г. чрез онлайн усилване на ефекта на незаконно придобити и разгласени правителствени документи", каза британският външен министър Доминик Рааб.

"Деликатни правителствени документи, отнасящи се до споразумението за свободна търговия между Великобритания и САЩ, са били незаконно придобити преди общите избори през 2019 г. и разпространени онлайн чрез социалната медийна платформа Редит", заяви той.

По думите му "правителството си запазва правото да отговори с подходящи мерки в бъдеще".

Разследване на британското правителство е установило, че когато тези документи не са привлекли особен интерес, са били направени още опити за разпространяване на незаконно придобити материали онлайн преди изборите, каза Рааб.

Руският и британският външни министри се съгласиха, че е необходимо да бъде подобрено двустранното сътрудничество

"Макар да няма доказателства за широкообхватна руска кампания срещу общите избори, всеки опит за намеса в нашите демократични процеси е напълно недопустим", заяви той.

Външният министър даде изявление само часове след като парламентарната комисия за разузнаване и сигурност съобщи, че следващата седмица ще публикува дългоочаквания доклад за руското влияние в британската политика.

Министър-председателят Борис Джонсън постигна категорична победа на изборите през декември 2019 г., а неговата Консервативна партия спечели най-голямото парламентарно мнозинство от победата на бившия премиер Маргарет Тачър през 1987 г., припомня Ройтерс, цитирана от БТА.

Водещи новини

Още новини