Великобритания забрани участието на Huawei в 5G мрежата на страната

14 юли 2020 16:23

Великобритания забрани участието на Huawei в 5G мрежата на страната
© Getty Images/Guliver
1296 1

Правителството на премиера Борис Джонсън ще наложи забрана на Huawei да участва в изграждането на британската 5G мрежа, като нареди на телекомуникационните компании да премахнат оборудването на китайския технологичен гигант до 2027 г., заяви във вторник медийният секретар Оливър Даудън, съобщава Ройтерс.

Мобилните оператори няма да могат да закупуват 5G компоненти от Huawei още от края на тази година, като им е казано да премахнат всички съществуващи технически приспособления, произведени от китайската телекомуникационна компанията, от британската 5G мрежа до 2027 година.

"Националният център за киберсигурност (NCSC) сега е докладвал на министрите, че те променил значително оценката си за сигурност относно присъствието на Huawei в 5G мрежата на Обединеното кралство“, заяви Даудън пред Камарата на общините, след като п-рано днес премиерът Джонсън председателства заседание на Британския съвет за национална сигурност (NSC).

Заработи първата 5G мрежа в Швеция

"Това не е лесно решение, но е правилното за телекомуникационните мрежи на Великобритания, за националната ни сигурност и икономиката ни, както сега, така и в дългосрочен план“, отбеляза Даудън и подчерта, че решението означава, че въвеждането в страната на 5G мрежата ще се забави с до 12 месеца в резултат на забраната на Huawei.

Решението от Лондон идва, след като САЩ вкараха в "черния списък" Huawei заради предполагаеми опасения за шпионаж, обвинение, което китайската компания категорично отрича, отбелязва БНР.

Novini.bg
1296 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Котарак

2020.07.23 | 08:49

1
Явно презокеанският господар е наредил Хуавей да бъде отсвирен. Политици, кво да ги праиш!? Тулупи!

Добави коментар

Водещи новини