Белгия разчита на самосъзнанието на гражданите, за да продължи отпадането на ограниченията

Pixabay
share

Белгийските власти обявиха днес нови стъпки към отмяна на мерките за пресичане на разпространението на болестта COVID-19. Премиерът Софи Уилмес отбеляза, че самосъзнанието на гражданите е от ключово значение, за да може управляващите да продължат с възстановяването на отнетите свободи.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33012

Чувството за отговорност на хората е от решаващо значение. Успяхме досега, защото гражданите разбраха и приеха нуждата по изключение свободата им да бъде ограничена, добави тя.

Белгия затвърждава понижението в дневния брой на заразените и починалите от COVID-19

В следващите дни в страната ще бъде възобновена работата на всички магазини, при строги изисквания за ред. Предвижда се на всеки купувач в магазина да се падат по 10 квадратни метра пространство и силно се препоръчва посетителите и служителите да носят маски. Правителството настоява работодателите да осигурят предпазни средства за работниците.

Става възможно приятели да се срещат у дома, ако общо гостите и домакините, включително децата, наброяват не повече от четирима души. Препоръчва се при възможност срещите да бъдат на открито - на тераса или в градина. Правителството настоява, ако някой се среща с приятели (до четирима души), това да бъдат едни и същи, а не различни хора, за да се ограничи възможността от разпространение на заразата.

Ползването на обществен транспорт остава само за крайни случаи, а в обществените превозни средства се запазва задължението за ползване на маски.

Броят на починалите от COVID-19 в Белгия надхвърли 4000

От 18 май ще отворят класните стаи за учениците, на които предстои кандидатстване. Отлага се предвидената за края на май възможност за еднодневни пътувания в страната. Спортните състезания в Белгия са отменени до края на юли, съобщи Уилмес. Засега не можем да направим повече, добави премиерът.

Свободата ни зависи от спазването правилата с чувство за отговорност. Приемам, че се разбрахме, заяви Уилмес на пресконференция след заседанието на Съвета по национална сигурност. Тя съобщи, че властите обмислят по-нататък да бъдат отворени кафенета, барове, ресторанти, културни и туристически обекти. Засега се запазва забраната за предоставяне на услуги, които изискват близък контакт, без това да важи за лекарите, зъболекарите и кинезитерапевтите.

Уилмес уточни, че новото облекчаване на мерките е възможно заради данните за развитието на епидемията в страната. По нейните думи дневният брой на новоприетите болни е спаднал пет пъти, сравнено с март. Премиерът отбеляза, че Белгия е на пето място в света по брой на изследваните за новото заболяване и вече започна проследяването на онези, с които заболелите са общували в последните седмици.

Местни медии днес съобщиха, че белгийското кралско семейство не е останало незасегнато от епидемията. Принц Лоран е потвърдил, че член на семейството е прекарал заболяването през март, без да се налага да постъпва в болница.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33012

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини