Франция предлага да се създаде експертна група за помощ на СЗО

Pixabay
share

Франция предложи да се създаде експертна група, подобна на Междуправителствения панел за климатични промени (МПКП), която да помага на Световната здравна организация след отправените й от САЩ критики за управлението на кризата с новия коронавирус, предаде Франс прес.

"Трябва да се дадат отново на СЗО начини да изпълнява по-добре нормативната си мисия, както и задачите си по засичане и предупреждение", каза френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан в публикувано днес интервю за в. "Монд".
"Желателно е да се създаде, по модела на МПКП, висш съвет за човешкото и животинско здраве, който да съобщава нещата от научна гледна точка въз основа на работата на признати експерти", добави той.

МПКП е създаден през 1988 г. и е отворен за всички страни членки на ООН. В момента в него членуват 195 страни.

Той прави доклади за оценка на познанията за развитието на климата и мащабите на глобалното затопляне и играе важна роля в международните преговори за климата.
САЩ замразиха вноските си в бюджета на СЗО, която обвиняват, че е под влиянието на Китай в пандемията от коронавируса.

Френският президент Еманюел Макрон в отговор призова да се изгради около СЗО "силна инициатива за диагнозите, леченията и ваксините, които да са общодостъпни".

Самият Макрон изрази съмнения за стратегията на Пекин след появата на първите заразени от новия коронавирус в Централен Китай в края на миналата година.

"Очевидно са станали някакви неща, които не са ни известни", каза Макрон в интервю за в. "Файненшъл таймс".

Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус заяви, че организацията е готова да се отзове на молбата на страните от Г-20 да се идентифицират недостатъците на националните здравни системи в подготвеността им за справяне с избухване на опасни заболявания в света, предаде ТАСС.

"СЗО е ангажирана да играе водеща роля в работата, за която я помолиха лидерите на Г-20, за да може заедно с партньорите си да оцени пропуските в глобалната подготовка и да положи основите на един по-здрав, безопасен и справедлив свят, какъвто всички желаем", написа той в Туитър.

На вчерашно заседание здравните министри на Г-20 заявиха, че пандемията от новия коронавирус е изложила на показ системните недостатъци в националните здравеопазвания.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33007

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33007

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини