Лаура Кьовеши: Европейската прокуратура трябва да бъде независима и силна

Novini.bg
share

Приемането на регламента за създаването на европейска прокуратура е историческо достижение. Европейската прокуратура е основна стъпка в интегрирането на съдебната система. За мен е огромна чест да бъда първият главен прокурор на Европейския съюз, знам че и очакванията на гражданите са много високи. Това каза европейският главен прокурор Лаура Кьовеши по време на дискусията в Брюксел за създаване на обща европейска стратегия за борба с корупцията и организираната престъпност, предаде репортер на Novini.bg

На базата на предходния ми опит считам, че за да бъдем ефективни в борбата с корупцията, има едни основни общи изисквания - да е независима съдебната система, да има специална структура за разследване на корупцията, да има законодателство със съответните ефективни инструменти, да се изземват печалбите от престъпна дейност, да има превантивна дейност, образование, да се сменя манталитета и да се увеличава доверието в институциите, които работят в областта на борба с корупцията. Когато европейската прокуратура започне да действа, тя трябва да разследва ефективно измами и да търси възстановяване на щетите. Но няма да можем да намалим измамите само с разследване и присъди, трябва да има и превантивна дейност. Трябва да се даде възможност да се разработят процедури за избягване на престъпления, заяви Кьовеши.

Гешев се среща с Лаура Кьовеши днес

Извършването на разследване по един ефективен начин ще налага и механизъм с кординация. Ще сключим споразумения с Европол и Евроджъст. Моята препоръка е обща – трябва да сме последователни, Европейската прокуратурата трябва да бъде включена, където има съмнения за източване на европейски фондове, посочи европейският главен прокурор.

Снимка: Novini.bg

За да стане прокуратурата действаща, навреме трябва да се приложи на национално ниво регламентът за европейската прокуратура, да има споразумения със страните членки, да има яснота как ще се осъществява подкрепата на всеки от делегираните прокурори, а и да се набере оперативен персонал. По сегашната бюджетна рамка все още нямаме достатъчно персонал, затова ни трябват и повече ресурси. Трябва да се запитаме дали искаме прокуратура само за да кажем, че има прокуратура, или искаме тя да работи ефективно.

Лаура Кьовеши е утвърдена за главен прокурор на ЕС

Ефективната работа можем да постигнем само като работим като екип, коментира Кьовеши.

Снимка: Novini.bg

Знаем, че ще сблъскаме с много силни и опасни хора, затова Европейската прокуратура трябва да бъде независима и силна. Ще защитаваме европейските ценности и европейските интереси, каза още Лаура Кьовеши.

Тя отбеляза, че в европейската прокуратура трябва да има специализиран прокурор, който да разследва тероризма и неговата дейност да бъде подпомагана от полицията.

Водещи новини

Още новини