Франция иска незабавно прекратяване на турската офанзива в Сирия

share

Франция ще действа в посока незабавно прекратяване на турската офанзива срещу кюрдските сили в Североизточна Сирия, заяви вчера френското президентство, цитирано от Франс прес.

Комюникето бе публикувано след извънредно заседание на съвета за отбрана и национална сигурност в Париж под председателството на президента Еманюел Макрон.

"Франция ще положи дипломатически усилия, в тясно сътрудничество с партньорите си в коалицията срещу Даеш ("Ислямска държава"), в Европейския съюз, в НАТО и в Съвета за сигурност на ООН, за да се стигне до незабавно прекратяване на турската офанзива", се казва в комюникето.

Президентът Макрон заяви, че офанзивата на Турция може "да доведе до сериозни последици в хуманитарен план, до завръщането на Даеш в региона и трайна дестабилизация на Североизточна Сирия", се изтъква в изявлението на президентството.
"Абсолютен приоритет трябва да бъде предотвратяването на завръщането на Даеш в региона", заявиха още от френското президентство.

Франция ще вземе мерки за сигурността на войниците си в Североизточна Сирия през следващите часове, съобщи днес офисът на френския президент, цитиран от Ройтерс.
Изявлението бе направено след извънредно заседание на правителството по въпросите на отбраната.
 

Водещи новини

Още новини