САЩ: След турското нахлуване в Сирия са освободени голям брой опасни затворници от Ислямска държава

Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър каза, че турското нахлуване в североизточна Сирия е довело до освобождаване на опасни затворници от Ислямска държава и до голям брой жертви, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

"Въпреки несъгласието и многократните предупреждения от САЩ и международната общност, турският президент Ердоган заповяда едностранно нахлуване в северна Сирия, което доведе до много жертви, бежанци, разрушения, несигурност и растяща заплаха за американските военни", заяви Еспър в декларация.

"Това неприемливо нахлуване подкопа успешната многонационална мисия "Поражение за ИД" в Сирия и в резултат на него бяха освободени голям брой опасни затворници от ИД. Ще отида в НАТО в Брюксел идната седмица и смятам да настоявам пред другите ни съюзници от НАТО да предприемем колективни и индивидуални дипломатически и икономически мерки в отговор на тези ненужни действия на Турция", добави министърът на отбраната на САЩ.

Той нарече безотговорна политиката на Турция и официално потвърди, че Пентагонът е предприел едностраннно изтегляне от североизточна Сирия по нареждане на президента Доналд Тръмп.

"Едностранната операция на Турция е ненужна и необмислена. Президентът Ердоган е изцяло отговорен за последиците - евентуални военни престъпления и разрастваща се хуманитарна криза", добави Еспър и каза, че двустранните отношения са се влошили.

Коментари

 1. 2019.10.15 | 14:14

  Кюрдските терористи отвориха вратите на затворите, не се замислиха какво ще се случи с държавите в Европа или въобще в света, важното за тях беше това на всяка цена да се здобият с желаните от тях оръжия, знаеме те си ги получиха за да могат да трепят невинни хора

  1. 2019.10.16 | 18:44

   Добре си обяснил брат, съгласен съм с теб. Всичко е много ясно.

  2. 2019.10.15 | 18:20

   da ti sera v ustata allahovec otivai da lije6 na ba6ti h v turciq

 2. 2019.10.15 | 08:29

  Изплъзна им се Сирия на американците
  заради Турция и сега Тръмп ще се пукне от яд ,че така ги Пре еб аха!!!
  Руснаците не можаха да ги изгонят ама Ердоган ги прецака много лошо!!

  1. 2019.10.15 | 11:36

   Не е заради Турция, а заради Тръмп.

 3. 2019.10.15 | 11:34

  Голям процент от съюзниците на Тръмп са освободени от Кюрдските затвори.

 4. 2019.10.15 | 07:23

  Садам Хюсеин нахлу в Кувейт и се го получи! Как ще реагирате сега с Ердоган господа Янки,или не ви стиска. Айде,действайте!

 5. 2019.10.15 | 07:14

  милиардите долари и милионите убити хора отидоха напразно.

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Близък изток

още

Анкета

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Избрано от Интернет