Джонсън към Ердоган: Лондон не подкрепя турската военна операция в Сирия

Британският премиер Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е предупреди турския президент Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва, че Лондон не може да подкрепи турската военна операция "Извор на мира" в Сирия, като му предложи съдействие в мирните преговори, предаде БТА, цитирайки ТАСС.

Това съобщи говорител на британския премиер след телефонен разговор на Джонсън и Ердоган. Той каза, че Джонсън е изразил дълбока загриженост от продължаващата военна операция в Северна Сирия, която според него може още повече да влоши хуманитарната ситуация там и подкопае напредъка, постигнат в борбата с Ислямска държава.

Джонсън е заявил, че Турция е важен партньор на Великобритания и съюзник в НАТО, и отбелязал ролята на Турция в борбата с Ислямска държава и щедростта й при подкрепата на бежанците от Сирия. Той обаче е подчертал, че Великобритания не може да подкрепи военната й операция, и призовал Ердоган да я прекрати и да пристъпи към диалог за примирие, който Великобритания и международните партньори са готови да подкрепят.

Турция започна на 9 октомври операция "Извор на мира" в Северна Сирия, насочена срещу сирийските кюрдски бойци от Силите за защита на народа, които според Анкара са свързани с поставената извън закона Кюрдска работническа партия. Операцията цели да се създаде буферна зона, която да служи като защитен пояс за турската граница.

Коментари

 1. 2019.10.14 | 17:35

  хайде, глупости не ми се слушат, поредният лицемер

 2. 2019.10.14 | 15:01

  Да ама Лондон,обучаваше и въоражаваше терористите в Сирия,така че да мълчат тези.

 3. 2019.10.13 | 15:33

  Ми те турците утре може да решат и в България да влязат на 30 км, за да си правят "буферна зона за сигурност". Като искаш зона си я направи от твоята страна.
  Ако ние решим да си правим зона в Македония и албанците от другата страна, Македония ще изчезне.

 4. 2019.10.13 | 12:42

  Дядо ти -- амуджата , дали е съгласен да се отмяташ от турския си корен ?

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Как ще се развие конфликтът в Нагорни Карабах?

Как ще се развие конфликтът в Нагорни Карабах?

Избрано от Интернет