1500 мигранти напускат Лесбос, но нови 300 пристигнаха на острова

Getty Images
share

Гръцките власти се подготвят да изведат 1500 кандидати за убежище от пренаселения център за настаняване на остров Лесбос в Егейско море, съобщава телевизия Скай.

Транспортирането на мигрантите ще стане съгласно с вчерашните решения на съвета по външни работи и отбрана към правителството и ще бъде извършено с два наети кораба тип катамаран. Избраните за преместване към вътрешността на страната вече се събират по списъци, изготвени в Атина. Транспортирането им ще стане на две части утре - първата група от 650 души ще замине сутринта, а втората - по обяд.

Междувременно още 300 мигранти достигнаха до бреговете на Лесбос вчера и днес, като увеличиха броя на настанените в центъра Мория мигранти до около 11 хиляди.

Този четвъртък броят на пристигналите от Турция в Лесбос мигранти за един ден отбеляза рекорд от над 500 души. Това предизвика остър протест на Атина пред Анкара, а вчера беше свикан спешно съветът по външни работи и отбрана към гръцкото правителство, за да бъдат набелязани мерки за засилване на контрола на границата, ускоряване на процедурите и на връщането на мигранти в Турция и за облекчаване на положението в центровете за настаняване по островите.

Водещи новини

Още новини