Макрон почете паметта на екзекутирани борци от съпротивата в Каен на 6 юни 1944 г.

Getty Images/Guliver (архив)
share

Френският президент Еманюел Макрон отдаде почит на 70 борци от съпротивата, екзекутирани от германците в затвора на град Каен на 6 юни 1944 г., предаде Франс прес.

Сутринта на 6 юни 1944 г., когато съюзническите войски току що са дебаркирали в Нормандия и гарата на Каен е подложена на обстрел, Гестапо разстрелва между 70 и 80 затворници, повечето борци от съпротивата, в двора на затвора в Каен. Командващият силите на Гестапо в Руан заповядва на подчинените си да заличат всички следи от клането. Тленните останки на екзекутираните не са намерени и до днес въпреки множеството опити за издирването им от 1944 г. досега, отбелязва АФП.

По-рано днес Макрон участва във възпоменателните церемонии в Портсмут, Великобритания, за 75-ата годишнина от дебаркирането на съюзническите войски в Нормандия.

Той е първият президент на Франция, почитащ паметта на екзекутираните в затвора в Каен. На възпоменанието за екзекуцията в затвора присъстваха около 500 души - ветерани от войната и членове на семействата на 35 от идентифицираните разстреляни борци на съпротивата. Без да взима думата, президентът Макрон мълчаливо изслуша четенето на имената на екзекутираните, посочва Ройтерс.

Водещи новини

Още новини