Anonymous скочи на Лондон след ареста на Джулиан Асандж

Getty (архив)
share

Пуснете Джулиан Асандж или ще платите скъпо. Това са заявили от международната хакерска организация Anonymous, предаде ТАСС.

По думите нарушителите на сигурността в интернет задържането на създателя на WikiLeaks е било поредното доказателство, че Великобритания няма да се спре пред нищо нейните мръсни тайни да не излязат наяве. В изявлението на организацията  е било посочено още, че австралиецът от 2010 г. (когато разкри документите на Държавния департамент на САЩ) насам е бил номиниран за Нобеловата награда за мир. "Асандж разкри тайните и на десните, и на левите, както и военни престъпления", са посочили още в изявлението на хакерите. "Ние предупреждаваме! Ако Лондон не пусне на свобода Асандж, ще плати много висока цена", категорични са били хакерите.

Създателят на WikiLeaks е бил  арестуван вчера в еквадорското посолство в Лондон. Малко по-късно Кито е съобщило за задържане на сътрудник на австралиеца. Вътрешният министър на латиноамериканската държава Мария Пауло Ромо е пояснила, че арестът е бил извършен вчера на летище в Еквадор малко преди арестуваният да замине за Япония. "Действията на полицията са имали за цел подпомагане на разследването срещу австралиеца", е посочила още Ромо. Ръководителката на МВР Тя обаче не е разкрила подробности около самоличността на човека. Според данни на британския таблоид Дейли телеграф арестуваният е бил шведски поданик и се е казвал Ола Бини.

Арестът на Асанж е бил коментиран и от президента на САЩ Доналд Тръмп. "Тази тема не ме интересува", е заявил той в Twitter.

 

Водещи новини

Още новини