АБВ/КП „КБ”: Случаят с Джулиан Асандж отново поставя под въпрос демократичните устои

  • 12 април 2019 10:33

  • 518
  • 1
АБВ/КП „КБ”: Случаят с Джулиан Асандж отново поставя под въпрос демократичните устои
© gettyimages

През последните години ставаме свидетели на брутална агресия срещу представители на журналистическата сфера. Свободата на словото се погазва дори с цената на човешки живот. Международната общност не реагира адекватно при случая с убития журналист Хашоги. Сега случаят с Джулиан Асандж отново поставя под въпрос демократичните устои. Това се посочва в официална позиция на коалиция АБВ/КП „КБ”.

Арестът на основателя на Уикилийкс е прецедент, който може да се използва за разправа с журналисти и техните източници в бъдеще. Такива актове задушават инакомислието и свободата на словото и пресата, подкопават демократичните устои и са нарушение на човешките права.

Напомняме, че през 2016 г. ООН постановява, че Асандж е неправомерно задържан. Въпреки че решението няма правна сила над британските и шведските власти, то е показателно.

За неправомерното задържане свидетелства и фактът, че редица международни организации и личности, начело с „Репортери без граници” и Джон Пилджър, се обявиха в подкрепа на журналиста и поискаха освобождаването му.

АБВ се противопоставяме на нарушаването на свободата на словото и печата и призоваваме за зачитане правата на основателя на Уикилийкс Джулиан Асанж.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
518 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ана Тема Слуги Сатанови?

2019.04.12 | 11:19

1

А Сашо Нереза ,Цвък Молитвата и Сюлейман Безродний -какво мислят по въпроса!?

Добави коментар

Водещи новини