ЕС налага санкции на беларуски съдии и полицаи

share

Европейският съюз ще наложи санкции на 19 съдии и двама високопоставени полицаи от Беларус, обвинени в системно преследване на продемократични активисти, предаде ДПА, като се позова на дипломати в Брюксел.

Очаква се наказателните мерки срещу общо 21 представители на беларуските власти, които включват замразяване на активите и забрана за пътуване, да бъдат одобрени утре от министрите на външните работи на страните от ЕС. Целта на новите санкции е да се засили натискът върху режима в Минск заради репресиите срещу неговите политически противници, отбелязва ДПА.

Един от най-богатите беларуски бизнесмени - Юрий Чиж, смятан за един от личните финансисти на президента Александър Лукашенко, обаче не е добавен към списъка заради съпротивата на Словения. Твърди се, че консорциумът на Чиж е възложил на словенски строителни компании поръчки за над 100 милиона евро. Заради съпротивата на Словения външните министри от ЕС се споразумяха да обсъдят отново възможността за налагане на нови санкции на Беларус през март.

Водещи новини

Още новини