Германското контраразузнаване поставя под засилено наблюдение АзГ

gettyimages (архив)
share

Германската Служба за вътрешно разузнаване обяви днес, че поставя под засилено наблюдение крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (АзГ) заради подозрения, че контактува с екстремисти, предаде БТА, цитирайки АП и ДПА.

Предвижда се да бъдат проучвани публичните коментари на членове на партията, както и техните връзки с екстремистки групи, каза на пресконференция директорът на Федералната служба за защита на конституцията (Bundesamt fur Verfassungsschutz) Томас Халденванг. По думите му обаче режимът на наблюдение не предвижда внедряване в партията на агенти под прикритие, нито използване на специални разузнавателни средства. Общата задача за наблюдението е да установи дали партията се придържа към екстремистки тенденции, които може да нарушат конституционния ред в Германия.

В началото след създаването си АзГ беше евроскептична, но впоследствие зае твърда позиция срещу политическия елит и срещу миграцията. Няколко нейни членове са били критикувани за възхвала на нацисткия режим и подтикване към насилие спрямо малцинствата. Клонът на АзГ в провинция Тюрингия вече е обект на засилено наблюдение от местните власти заради екстремистки изказвания на нейни членове. Наскоро партията прекрати връзки със своето младежко крило, поради опасения, че то може да вкара цялата партия в сериозни трудности, припомниха информационните агенции.

Водещи новини

Още новини