Искат снемане на депутатския имунитет на високопоставен член на "Алтернатива за Германия"

  • 14 ноември 2018 20:01

  • 731
  • 0
Искат снемане на депутатския имунитет на високопоставен член на "Алтернатива за Германия"
© pixabay

Прокуратурата в южния германски град Констанц е поискала от Бундестага да свали имунитета на Алис Вайдел, съпредседателка на парламентарната група на партията "Алтернатива за Германия" (АзГ), във връзка за разследване за незаконно финансиране на антиимигрантската партия, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

АзГ, която зае трето място на парламентарните избори през миналата година, призна по-рано тази седмица, че местният клон на партията, оглавяван от Вайдел, е получил през 2017 г. дарение от Швейцария за около 130 хиляди евро.

Според немски медии Вайдел изхарчила част от парите за предизборна агитация в социалните медии и за хонорара на адвокат в заведени от нея дела срещу журналисти. От партията потвърдиха, че с тази пари са били извършвани плащания, но заявиха, че впоследствие Вайдел била върнала дарението заради възникнали съмнения в неговата законност. Връщането на сумата не е станало до април т.г.

Изборите за Бундестаг се състояха на 24 септември 2017 г.

Дарението е било изпращано на траншове през периода юли-септември м.г. до клона "Констанцко езеро" на АзГ. Банковите преводи са били съпътствани от забележка "принос за кампанията на Алис Вайдел", твърди прокуратурата. Базирана в Цюрих компания потвърди плащанията, но подчерта, че ги е извършвала от името на друго лице. Името и самоличността на дарителя остават неизвестни.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
731 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини