Безредици в германския град Кемниц (обновена)

gettyimages
share

23-годишен сириец и 22-годишен иракчанин се явиха пред германски съд днес във връзка с фатално нападение срещу 35-годишен германец в Кемниц, предизвикало сблъсъци между полиция и крайнодесни, предаде БТА, цитирайки ДПА.

Според прокуратурата мъжете са участвали в спор в центъра на града, разиграл се вчера сутринта, при който германецът бил намушкан нееднократно. По-късно починал в болница. Германското правителство категорично осъди поведението на крайнодесните екстремисти, които вчера спонтанно се събраха в саксонския град за, както се изразиха те, "лов на чужденци", отбелязва ДПА. "Видяното в някои части на Кемниц вчера няма място в нашата конституционна държава", каза правителствен говорител, няколко часа преди насрочен за днес нов протест в Кемниц на крайнодесни. Изявлението беше направено, докато в социалните мрежи крайнодесни и крайнолеви организации призоваваха за нови демонстрации. Вчерашният спонтанен митинг беше организиран в отговор на смъртта на германеца.

Говорителка на градските власти в Кемниц съобщи, че полицията разследва два случая на нанесени телесни вреди, един на сплашване и още един случай на съпротива при арест по време на вчерашния митинг на крайнодесните. В протеста вчера участваха 800 души. Местните медии съобщиха, че участниците скандирали заплахи към мигрантите и възгласа "Ние сме народът" - лозунг, датиращ от протестите срещу бившия комунистически режим в Източна Германия, но възприет от крайнодесните, които твърдят, че са пренебрегвани от правителството. На видеозаписи в социалните мрежи се вижда как протестиращи нападат мигранти и други хора с негермански външен вид, но полицейска говорителка заяви, че автентичността на тези кадри не може да бъде потвърдена.

След решението през 2015 г. на канцлера Ангела Меркел да отвори границите за стотици хиляди мигранти настроенията срещу мигрантите и чужденците и престъпленията срещу тези групи са увеличиха. На федералните избори през 2017 г. крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" получи места в националния парламент до голяма степен благодарение на бежанската криза, отбелязва ДПА. Крайнодесните екстремисти подстрекават настроения и призовават към насилие, заяви днес регионалният премиер на провинция Саксония Михаел Кречмер.

30-годишен българин е сред чужденците, подали оплакване в саксонската полиция при вчерашните размирици в източния германски град Кемниц, съобщават местни медии. Сънародникът ни е бил задържан закратко и заплашван от местен жител.

Водещи новини

Още новини