Португалия подема кампания за залесяване след опустошителните горски пожари

Gettyimages
share

След ужасяващите пожари, които отнеха живота на 112 души миналата година, португалското правителство си поставя за абсолютен приоритет борбата срещу този бич. В събота дори имаше акция по разчистване на ниска дива растителност в гората, за да се даде пример на понякога нерешителното население.

Президентът Марселу Ребелу де Соуза, министър-председателят Антониу Коща и двайсетина членове на неговото правителство взеха участие в тези дейности, извършени на няколко хектара от гористите местности, които покриват две трети от територията на Португалия. Няколко министри, включително тази на правосъдието Франсишка Ван Дунем, разчистваха гъсти храсталаци и на тяхно място засаждаха млади дръвчета, различни от силно запалимия евкалипт, съобщава БТА.

Шефът на социалистическото правителство направи борбата с горските пожари свой приоритет след сериозните критики, че властите не са реагирали адекватно на смъртоносните пожари през юни и октомври 2017 г. Досега това е единственият гаф на дошлото на власт през ноември 2015 г. правителство. Мандатът му до момента се отличава с окуражаващ подем на португалската икономика след години на криза и политика на затягане на коланите.

На 14 февруари Коща внесе още по-стриктни разпоредби в нормативен акт, който бе гласуван по негова инициатива през 2006 г., когато бе министър на вътрешните работи. Той задължава собствениците да разчистват дивата растителност в имотите си. Даден им бе срок до 15 март да разорат терените и да отсекат всички дървета в радиус от 50 метра от всяка жилищна сграда и 100 метра в периферията на населените зони. За неспазилите разпореждането са предвидени глоби от 140 до 5000 евро на физическо лице и до 120 000 евро за юридическо. Електронно писмо, изпратено от данъчните служби с известие до всички данъкоплатци за новите мерки, породи паника. Много представители на местната власт и неправителствени организации разкритикуваха твърде краткия срок.

Друг голям проект, по който работи Коща, е укрепването на редиците на гражданската защита и армията в най-високорисковите зони. Но доклад на експертна комисия за горските пожари през 2017 г., публикуван миналата седмица, посочи, че властите не са дали пълно съгласие за предислоциране на военни и военна техника. В доклада не се дават повече обяснения за това.

Зрее недоволство и сред 68-те хиляди пожарникари в Португалия, 80 процента от които са доброволци, и които всяк лято са на фронтовата линия в борбата срещу пожарите. Пожарите през 2017 г. извадиха на бял свят недостига на комуникационни средства при пожарникарите, когато пламъците погълнаха телефонни линии и устройства, поддържащи мобилните мрежи.

Организацията на пожарникарите доброволци обмисля да заплаши с бойкот националния план за гражданска защита. Португалските власти опитват също така да намалят площите, залесени с евкалиптови дървета, като заменят тези растения с по-устойчиви видове като корковия дъб. Но те се сблъскват с хартиената индустрия, която насърчава засаждането на евкалипт, от което се издържат многобройни дребни собственици на земи във вътрешността на страната.

Водещи новини

Още новини