ЕС допълни списъците със санкции срещу Северна Корея

pixabay.com (архив)
share

Съветът на ЕС съобщи, че добавя 16 граждани и една организация (Министерството на народните въоръжени сили) на Северна Корея към списъка на ЕС с подлежащите на запориране на имущество и ограничения за пътуване.

Така ЕС прилага част от новите санкции, наложени от Съвета за сигурност на ООН. Допълването на списъка е в отговор на продължаващата дейност на Пхенян в областта на разработването на ядрено оръжие и балистични ракети, при явно незачитане на предишните резолюции на Съвета за сигурност на ООН. С решението общият брой на подлежащите на санкции е 79 граждани и 54 организации, както са посочени от ООН. ЕС определи самостоятелно 41 граждани и 10 организации, които да бъдат поставени в списъка.

Съветът на ЕС вероятно ще приеме допълнителни собствени мерки през следващите седмици. ЕС прилага всички резолюции на Съвета за сигурност на ООН, приети в отговор на ядрените програми на Пхенян и на програмите за ядрено оръжие, други оръжия за масово унищожение и балистични ракети, се посочва в съобщението.

Водещи новини

Още новини