В холандското месо няма антибиотици заради едно малко момиченце

Pixabay
share

Метицилин-резистентен стафилокок (МРС). Така се нарича супербактерията, която почти отнела живота на холандското момиченце Евелин ван ден Хьовал.

То страдало от вродена сърдечна малформация и за да я спасят, трябвало да бъде оперирана. Но когато баща й, свиневъдът Ерин ван ден Хьовал, я откарал в болница през 2003 г., му съобщили трагична новина.

Момиченцето било носител на МРС - микроб, резистентен на антибиотиците, което правело невъзможна хирургическата интервенция.

Ерик установил, че именно животните във фермата му предали МРС на детето. Така открил опасностите от използването на антибиотиците в животновъдството.

Масовото използване на антибиотици във фермите, които снабдяват месната индустрия, се превърна в истински глобален здравен проблем.

За какво се използват?

Тези лекарства се употребяват ежедневно, защото поддържат животните здрави и намаляват цената на месото. Но злоупотребите създават проблеми, като този при семейството на Ерик. Смята се, че до 2050 г. десет милиона души в света може да умират всяка година заради микроорганизми, резистентни на антибиотиците.

„Това промени моя живот и живота на цялото ми семейство“, спомня си животновъдът.

Тогава започва революция, която в крайна сметка променя храненето в родината му. Животновъдът Герберт Достерлакен разказва, че историята на Ерик и дъщеря му накарала колегите му в цялата страна да разберат, че трябва да направят нещо.

Прочети повече тук:

Водещи новини

Още новини