ЕП ще изслушва Льо Пен преди балотажа на френския президентски вот?

gettyimages (архив)
share

Европейският парламент може да извика на изслушване кандидата за президент на Франция Марин льо Пен преди балотажа на изборите, за да се обсъди въпросът за поисканото сваляне на имунитета й по обвинения за злоупотреба със средства на ЕС. Това заяви днес заместник-председателят на правната комисия на ЕП Лаура Ферара, цитирана от Ройтерс.

Френски съд поиска ЕП да свали имунитета на Льо Пен, лидер на партия Национален фронт и член на ЕП, за да се проведе разследване срещу нея за злоупотреба със средствата чрез използването им не по предназначение, за партийни нужди. "Правната комисия реши Льо Пен да бъде извикана на изслушване на първата възможна дата през май", каза Ферара. По думите й изслушването може да се състои през първата седмица на май, тоест преди балотажа във Франция на 7 май, в който според социологическите проучвания Льо Пен най-вероятно ще участва.

Ферара, която е представител на евроскептичната италианска партия Движение "5 звезди", заяви, че Льо Пен може да реши да не се явява пред парламентарната комисия.

Водещи новини

Още новини