Белгия е изплатила над 50 000 евро на атентаторите в Брюксел и Париж

gettyimages (архив)
share

Най-малко петима от извършителите на атентатите в Париж и Брюксел са получавали социални помощи от Белгия, предаде РИА Новости.

"Общата сума надвишава 50 000 евро", заявиха разследващи от западноевропейското кралство. Основният заподозрян за терористичните актове в Париж - Салах Абдеслам – е получил от белгийската хазна в обща сложност приблизително 21 000 евро. Той обаче не е имал право на социални помощи, защото е бил управител и съсобственик на заведение в Брюксел.

Според директора на белгийската федерална служба за финансово разузнаване Филип де Костер няма преки доказателства, че екстремистите са използвали парите за подготовката на кървавите атаки. "Въпреки това, социалните помощи са им позволили да водят сносен живот и да инвестират в терористична дейност", подчерта той и призова за реформа в системата за социално осигуряване.

При шест атаки в Париж, извършени в нощта на 13 срещу 14 ноември 2015 г., загинаха над 130 души. Смятаният за мозък на атентатите Салах Абдеслам бе арестуван на 18 март 2016 г. в брюкселския район Моленбек. Четири дни след това при взривове на летище "Завентем" и метростанция "Маалбек" в белгийската столица бяха убити над 30 души.

Водещи новини

Още новини