От Берлин хвалят Кристалина Георгиева

gettyimages (архив)
share

"Като човек, който отговаря за многомилиардния европейски бюджет, нейната роля е да гарантира, че парите отиват там, където има най-голяма нужда от тях. Практичният подход на бившия заместник-председател на Световната банка бързо й спечелват уважение в Брюксел. Волфганг Шойбле, финансов министър на нетния платец Германия, който винаги следи как Брюксел харчи парите на данъкоплатците, уважава прозорливостта на Георгиева," пише германският седмичник "Виршафтс вохе" в статия, посветена на работата на Кристалина Георгиева.

Ако на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се наложи да отсъства по здравословни причини, той би разчитал на нея да го замести, допълва изданието. Като пример за едно от предизвикателствата пред Кристалина Георгиева седмичникът посочва нуждата да се намерят средства за справяне с бежанската криза. За тази и миналата година Кристалина Георгиева вече е осигурила допълнителни 5 милиарда евро от европейския бюджет за тази цел.

Общият обем на средствата от европейския бюджет за справяне с бежанската криза през 2015 и 2016 г. възлизат на близо 10 милиарда евро. От тях 500 милиона евро са за специален доверителен фонд за Сирия, а 1.8 милиарда - за доверителен фонд за Африка. Целта на тези инструменти е да помагат на хората там, където са, преди те да поемат по пътя към Европа. Очакването е страните-членки на Европейския съюз да удвоят сумите за двата фонда.

Статията завършва с напомнянето, че една от основните задачи на Кристалина Георгиева е да гарантира, че европейският бюджет се използва възможно най-ефективно.

Водещи новини

Още новини