ЕС ще обсъди защитен механизъм за случаи на извънреден приток на работници от други държави на Общно

  • 02 февруари 2016 14:27

  • 1198
  • 3
ЕС ще обсъди защитен механизъм за случаи на извънреден приток на работници от други държави на Общно
© Getty Images/Guliver

Европейската комисия ще представи предложение за въвеждането в ЕС на защитен механизъм за извънредни ситуации на приток на работници от други държави на Общността. Това се посочва в писмо на председателя на Европейския съвет Доналд Туск до държавните и правителствените ръководители на ЕС по повод напредъка в преговорите с Великобритания.

Туск отбелязва, че се обмислят също промени в законодателството, свързани с "износа" на детски надбавки. Уточнява се, че правилата за прилагането на подобен механизъм не са изяснени засега. По повод британското настояване за по-ясна равнопоставеност на държавите от еврозоната и останалите, които не използват общата валута, Туск посочва, че страните извън еврозоната няма да могат да налагат вето на решенията на еврогрупата, нито да забавят прилагането на нейните решения. По искането в областта на конкурентоспособността той допълва, че ЕС ще се постарае да намали бюрократичното бреме за бизнеса.

По въпроса за националния суверенитет председателят на Европейския съвет предлага в случаи, когато няколко национални парламента се противопоставят на проект за общностно законодателство, проектът да бъде прекратяван, освен ако противоречията не бъдат преодолени, пише БТА.

Запазването на единството на ЕС е най-голямото предизвикателство пред нас и основна задача в моя мандат, пише Туск. Общият ни интерес е по-силен от това, което ни разделя, добавя той.  Предложенията на Туск са свързани с исканията на Лондон, отправени в навечерието на референдума във Великобритания за оставане на страната в ЕС. Тези предложения предшестват заседанието на Европейския съвет в края на месеца, на което темата ще бъде основна част от дневния ред.

Последвайте канала на

1198 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Веселин Василев

2016.02.02 | 20:49

3
Тези кретенчета само обсъждат,решават.препоръчват и нищо друго не правят.За какъв чеп са ни.

2016.02.02 | 19:11

2
За х.й ли са ви европейци ,имате си тъпкачи от мигранти !Продажни педерунгели !
илюминат-ренегат

2016.02.02 | 19:11

1
Е С да обсъжда,дори и като Мюсюлмания! Друго да прави не е способен!!!

Добави коментар

Водещи новини