"Ди Велт": Ерата на Меркел в Европа залязва

  • 29 януари 2016 14:00

  • 3037
  • 4
"Ди Велт": Ерата на Меркел в Европа залязва
© GettyImages

Германия е все по-изолирана в Европа. Причините за очерталата се ситуация са различни, но отчасти тя се дължи и на действията на канцлера Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се, коментира немският ежедневник "Ди Велт".

Германското влияние в Европа се захранва преди всичко от икономическата мощ на страната, но в последно време това преимущество на Берлин не помага особено в Брюксел. Федералното правителство се справя трудно със задачата да контролира съдбата на Стария континент.

Причините за това са няколко. В общоевропейски план се наблюдава дистанция от политическия център. Резултатите от изборите са красноречиви: преди година гърците избраха кормилото на държавата да поеме лявата партия „Сириза“ начело с Алексис Ципрас като министър-председател. Преди броени месеци по силата на гражданския вот Португалия също беше оглавена от ляво коалиционно правителство. И обратно към другия край на политическия спектър: финландците избраха за премиер Юха Сипиля, а през есента на 2015 г. управлението на Полша пое националистко правителство. Почти сигурно е, че испанският електорат ще сложи край на шанса на Мариано Рахой за още един мандат в Мадрид. Така че германският канцлер Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се ще се окаже единствената от политическия център, която ще се оглавява голяма европейска страна.

Ситуацията за Меркел вероятно нямаше да бъде толкова тревожна, ако верният й съюзник в лицето на Брюксел, не даваше признаци за проява на собствена воля. Времето, в което Берлин дирижираше открито политиката на ЕС, отмина. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и председателят на Европейския парламент Мартин Шулц създават все по-голям дискомфорт на правителството в Берлин.

Съюзниците, които германският канцлер си осигури с продължителни усилия през последните десетилетия, все по-често проявяват лоялността си към Брюксел, а не към Берлин. Ерата на „Меркози“ отдавна отмина, и макар двустранните отношения между Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се и Франсоа Оланд да са хармонични, германската съседка е достатъчно заета на случващото се в страната, за да се грижи за интересите на Берлин.

Последвайте канала на

3037 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2016.03.26 | 15:00

4
Баба Меркел ,почна да дава заден ,ама се надена на ....мигранстки рязан !
Гръч

2016.03.26 | 15:00

3
Тази жена изпълни това което трябваше да направи т.е да ДЕСТАБИЛИЗИРА ЕВРОПА и да сложи началото на края и. Няма как да накараш толкова много държави да предадат народа си както тази бабичка направи ! Все ще се намерят някой достойни политици за да защитят суверенитета си както и свойте избиратели !

2016.03.26 | 15:00

2
Ясно изразената слабост на Меркел към циганите,били те турци или араби разклати като цяло доверието в Германия. Тази бабуля е вредна за Европа и трябва да бъде премахната от управлението и такива глупачки да не бъдат допускани до ръководни функции в ЕС. Човек без топки не е човек.
Амсалак

2016.02.04 | 09:23

1
да си оди дъртата па4ундра

Добави коментар

Водещи новини