Прага постави ултиматум към ЕС за имигрантите

gettyimages (архив)
share

Евросъюзът трябва да промени имиграционната си политика до месец. Ако това не стане, ще бъде залят от нова вълна бежанци от Близкия изток и Северна Африка. Това предупреди чешкият вътрешен министър Милан Хованец в интервю за в. "Право", предаде ТАСС.

"Ако до месец не изработим нови правила, е възможна нелегална имиграция в още по-големи размери", посочва той. "В същото време ще има и легална имиграция, защото регистрираните в Германия, Холандия или Белгия 1,1 милиона бежанци ще искат да се съберат със семействата си. По действащите норми те имат право на това. Така в ЕС лесно може да пристигнат три милиона членове на семействата на регистрираните бежанци", изчислява Хованец.

Чехия ще контролира строго изпълнението на споразумението с Турция за предотвратяване на нелегалните пътувания на намиращи се там бежанци в страните от ЕС, допълни чешкият вътрешен министър. Анкара разчита да получи от Брюксел 3 милиарда евро за гарантиране на безопасността на европейските граници.

"Чехия ще трябва да плати на Турция от тези 3 милиарда евро около 30 милиона и желае да знае как тя изпълнява поетите ангажименти", допълни Хованец. Той каза, че с тази задача ще бъде натоварен министърът на външните работи Лубомир Заоралек.

Водещи новини

Още новини