Нападенията в Кьолн да не се използват за политически цели, призова Могерини

Getty Images/Guliver
share

Политиците не бива да използват "потресаващите" нападения срещу жени в Кьолн и други германски градове в новогодишната нощ, за да прокарват собствения си дневен ред, заяви днес върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини, цитирана от Ройтерс.

Според Могерини насилието срещу жени не е донесено в Европа от мигрантите. По думите й има "добри хора и лоши хора, независимо от каква националност, от какъв произход са те".

Властите в Германия са получили над 600 жалби във връзка с нападенията, за които се подозират кандидати за убежище.

"Това е доста сериозно, доста потресаващо събитие и със сигурност законите и по-специално законите, защитаващи правата на жените и човешките права, и уважението към човешкото достойнство, трябва да се зачитат от всички, без извинения", каза Могерини по време на обществено обсъждане в Прага.

"Надявам се, че никой политик и никой човек, който има институционална отговорност, няма да използва това събитие като средство и да го смесва с други работи, защото, за съжаление, насилието срещу жени е нещо, съществувало преди събитията, с които се сблъскахме на 31 декември", заяви тя.

Нападенията, извършени главно срещу жени и вариращи от кражби до сексуални посегателства, предизвикаха съпроводени с насилие протести на крайната десница в събота. Атаките още повече активизираха дебатите за имиграцията в съседна Австрия и на други места, посочва Ройтерс.

По информация на Шведската телеграфна агенция полицията в шведския град Калмар е получила 14 жалби за сексуални посегателства над жени, извършени от мигранти в новогодишната нощ, отбелязва ТАСС.

Жените се оплакали, че към тях са се прилепили мигранти по време на масовите чествания на Нова година. Никоя от тях не е пострадала, но повечето са били силно уплашени, пише БТА.

Водещи новини

Още новини