Скопие припозна Росен Плевнелиев: Македонец ке владее со Бугарjа (видео)

share

Новоизбраният български президент Росен Плевнелиев, който е родом от град Гоце Делчев, трябва да се изясни по македонския въпрос, пише вестник "Нова Македония" под заглавие "Какъв македонец е новият български президент?"

"Новоизбраният български президент Росен Плевнелиев досега публично не е говорил за отношенията с Македония, нито пък по въпроса за македонското малцинство в България", пише "Нова Македония".

Плевнелиев, който бе кандидат на управляващата ГЕРБ, е близък сътрудник на премиера Бойко Борисов и е смятан за най-популярния министър в неговия кабинет, отбелязва изданието.

Дипломати, които следят българската политика, особено провеждането на стратегията за външна политика, посочват, че новият президент Плевнелиев в нито един момент досега не е споменал за политиката към съседите, пише изданието.

Вестникът цитира проф. Енчо Енчев, който преподава във Варна, според когото може да се очаква новият президент да бъде особено отворен за сътрудничество с Македония.

Председателят на ОМО "Илинден"-Пирин Стойко Стойков коментира, че едва ли ще има някакви промени по отношение на "македонското малцинство", тъй като Плевнелиев "все пак е част от управляващата гарнитура през изминалите две години", пише още скопският вестник.

"Нова Македония" отбелязва, че в YouTube се е появил предизборен клип на Плевнелиев под заглавие "Един македонец в България", а след обявяването на първичните резултати от балотажа на същия сайт бил качен видеозапис с обръщение на Плевнелиев към гражданите, но този път с още по-провокативното заглавие: "Македонец ще управлява България".

Човекът, който го е качил е с никнейм Iratis и като своя страна е посочил България. В профила му обаче са включени предимно видеа с Росен Плевнелиев изписани на т.нар. македонски език.

Водещи новини

Още новини