Германски топброкер: Гърция е финансов талибан

gettyimages
share

Гръцкото правителство на Алексис Ципрас, дошло на власт преди половин година, действа като финансов талибан, каза изпълнителният директор на Берлинската фондова борса Артур Фишер, предаде Би Би Си.

Финансистът изрази съмнение, че предложеният от Атина план ще бъде спазван. Властите в южноевропейската държава представиха своя проект за реформи в икономика и социалната сфера, срещу който се предполага да получи допълнително финансиране. "Според мен Гърция изгуби и последната капка доверие. Трябва ли германският парламент да обсъжда същия въпрос след шест месеца или една година отново. Дали в Атина смятат да прилагат тази програма?", попита реторично той. Фишер също заяви, че Атина няма да спази обещанията си и това ще създаде големи главоболия на Ангела Меркел.

Мерките трябва да се одобрят от парламента в Атина. По-рано днес премиерът призова депутатите от своята коалиция СИРИЗА да приемат плана. Думите му срещнаха остър отпор сред крайното крило на политическата формация. Енергийният министър Панагиотис Лафазанис изрази несъгласието с обрата в политиката на кабинета. Малко по-късно и трима депутати призоваха премиера да отговори на диктата на международните институции и заплашиха с отрицателен вот. СИРИЗА разполага със 149 парламентаристи в 300-местния парламент. Малко по-рано центристката партия Потамос (Река), която има 17 представители в органа на законодателната власт в Атина, заяви че ще подкрепи  правителството.

Гръцкият план е обсъждан и от тримата големи на Тройката – председателя на Европейската комисия – Жан-Клод Юнкер, директора на Европейската централна банка - Марио Драги и ръководителя на Международния валутен фонд – Кристин Лагард. Към тях се присъедини и шефът на Еврогрупата (Съвета на финансовите министри на Еврозоната) Йерун Дейселблум.

Предложението на Гърция мотивира словашкият министър на финансите Петер Казимир да се разчуства, коментира Би Би Си. Чудя се колко бързо Гърция от ларва стана пеперуда на Еврозоната, е написал политикът в социална мрежа.

Оптимизъм изразиха по-рано и френският президент Франсоа Оланд, италианският премиер Матео Ренци. Германия заяви, че ще коментира гръцкото предложение, когато се запознае обстойно с документа.

Водещи новини

Още новини